Förr! och Nu?

När man blickar ut över skolgårdar och anvisade lekområden så ser det inte ut som det hänt så mycket de senaste decennierna, det är fortfarande gungor, klätterställningar och sandlådor. Det beror kanske på att evolutionen helt enkelt inte kommit längre och barnen har kvar den gamla nedärvda gung- och sandlåde-genen. För att gunga och gräva är tydligen vad barn fortfarande gillar att göra nu för tiden, i alla fall som fysiska lekar.

 

Det jag undrar är om det sociala lek-klimatet inte heller har förändrats, jag tror och hoppas att det har hänt en del. När jag var liten lekte barnen en ”lek” som hette Bögen i buren. Det gick ut på att ett gäng ungar sprang omkring på skolgården, sökte upp ett ensamt stackars barn och frågade:

 

- Är du bögen i buren?

 

De flesta svarade - Nej!

 

Helt enkelt eftersom majoriteten av människor utger sig för att vara heterosexuella, och inte är omslutna av en sorts stålkonstruktion.  Andra anledningar till att man svarar nej skulle kunna vara att man som 9-åring inte riktigt på djupet reflekterat över sin sexuella identitet, och alltså inte är säker, men åtminstone är övertygad om att man inte befinner sig bakom galler.

 

Reaktionen på barnaskaran när de blir informerade om att barnet som frågan ställts till, inte är bögen i buren är att alla unisont skriker – BÖGEN ÄR LÖS! Och springer ifrån den något förvirrade ungen.

 

Denna patologiska lek är uppenbarligen direkt inlånad från ryska skolgårdar, men det jag undrar är om denna form av organiserat kränkningsbeteende fortfarande existerar? Jag menar att det har ju hänt en del i samhället de senaste åren. Nu är ju Obama, världens formellt mäktigaste man, för samkönat äktenskap, samtidigt som genuspedagogerna har fått ett uppsving den senaste tiden. Man tycker ju att dessa samhällsförändringar borde ha sipprat ned till skolgården, men vem vet?

 

/Mz


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0