Kulturen Versus Byråkratin


Det är nu bara en tidsfråga innan vi kommer se gårdsförsäljning av vin i Sverige, men först är det naturligtvis en del skrivbordsarbete som måste redas ut.  Anledningen till att det inte redan finns gårdsförsäljning i landet är att det strider både mot EG-rättens icke-diskriminering av utländska producenter och det svenska alkoholmonopolet, alltså konkurrenssituationen och folkhälsan.



Angående icke-diskrimineringen så tycker jag man kan öppna marknaden för utländska producenter, tvivlar på att fransmän, italienare och spanjorer står i kö för att komma åt det fantastiska vinodlarklimat vi har här i landet isbjörn. Och om det skulle börja poppa upp en Bodega lika tätt som körskolor och frisörer här i Vässan så kanske kan man alltid skriva dit en tilläggsklausul i lagstiftningen. 

 

Vad det gäller monopolet och alkoholpolitiken så tror jag inte det heller är ett problem. Man kan ju tänka sig att de som öppnar vingårdar i Sverige inte kommer att producera kubikmeter med 49-kronors boxvin för dygnet-runt-försäljning ämnade för binge drinking , utan svindyra flaskor med droppar av kvalitet, passion och själ, som inte tilltalar målgruppen som jagar mest APK (alkohol per krona) utan de som hellre köper Arboga 10.2:or, gärna en åt gången. Det är helt enkelt inte lönsamt att försöka konkurrera med importvin och systembolagets hyfsade priser därför kommer inte alkoholskador att öka beroende på gårdsförsäljning. Försäljningstider kommer såklart att regleras.



Men vad händer i förlängningen då? Jo mikrobryggerier och destillerier kommer också att vilja bryta sig in på marknaden och sälja över disk. Med samma argument som ovan så kommer det vara bryggerier och destillerier med målet att tillverka och sälja en personlig och unik smak och känsla som kommer att växa fram, syftet kommer aldrig att vara att massproducenter billig starköl och blanksprit.



Det handlar om ett bättre näringslivsklimat, bättre konsumentservice, Sverige som ett starkare varumärke och att skapa ett ökat intresse för mat och dryck. Det rör sig fortfarande om gårdsförsäljning och betyder inta att man ska släppa handeln fri så man kan plocka med sig vin och sprit från jourbutiker och livsmedelshandeln.



Steget innan detta blir verklighet är att en form av gårdsförsäljning blir godkänt, nämligen att det går att beställa det gårdsproducerade vinet till Systembolaget för uthämtning.   



Jag väntar...


//MZ


Kommentarer
Postat av: Carro

Pappsens försök till eget vin blev väl sådär.. eller så är jag bara kräsen :P

2010-01-17 @ 23:27:47
URL: http://vinkelvolten.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0