Filmrecension

Var och såg Avatar igår tillsammans med Thomas och Linn och ska nu ge mig på att recensera den. Recensioner borde egentigen utföras av professionella bedömare och kritiker, men jag ska i alla fall försöka att göra en egen objektiv bedömning av filmen. 

Avatar handlar om den funktionshindrade före detta marinsoldaten Jake som tillhör det mänskliga släktet och hans försök att infiltrera lokalbefolkningen på planeten Pandora. Bakom sig har Jake ett forskarteam och en militärarmé som stöttar honom. Eftersom ursprungsbefolkningen som kallas Na´vi är ungefär tre meter långa och blåaktiga så måste Jake närma sig infödingarna i en skepnad likt deras egen, alltså en avatar, som är en blandning DNA från en Na`vi och en människa. Anledningen till hela infiltrationen är att Pandorianerna sitter på en enorm energikälla som mänskligheten är i behov av beroende på att jordens egna resurser nu år 2154 tagit slut, vilket betyder att det finns ett ekonomiskt värde i detta material. 

Avatar är en kombination av Jurassic park, Terminator Alien och. I en storslagen och vacker djungelmiljö som är lokalbefolkningens egna planet Pandora, möts högteknologiska stridsmaskiner, framtidsgenerationer av storvuxna däggdjur och Na´vis i en mashup av datateknik och mentaliteter.  

Storyn är väldigt enkel, ett dagsaktuellt klimatproblem med inslag av kärleksfulla artöverskridande möten mellan varelser och natur. I filmen går det att dra tydliga politiska paralleller det lite pekorala moraliska budskapet och sensmoralen går inte att missa. 

Det finns ingen subtila intellektuella detaljer som skärper sinnet och inte heller någon stimulerande dialog, utan ganska plumpa amerikanska army-repliker.

Men ska man se filmen så får man bortse från allt detta och låte sig emotionellt ryckas med i den vackra magiska sagan om övernaturliga andeväsen, främmande livsformer och lite klassisk "mycket-bly-i-målet-attityd"
 
Bör sägas är att Sigourney Weaver faktiskt är snyggare som Avatar än hon är i sin naturliga form. 



Så betyget blir fyra hundpåsar, av fem möjliga






//Matz








    

Kommentarer
Postat av: Carro

Jennifer jämförde den med Pocahontas efter att bara ha sett trailer. Efter att jag sett filmen kan jag faktiskt se likheterna:



Tjejen är inföding, killen är "upptäcksresande" som tror att deras kultur är bäst och rätt. De vill ha något infödingarna har och är beredda att döda för att få det. Eldvapen slåss mot pilbågar. Det heliga trädet finns med. Att de är ett med naturen och läser av dess tecken. Lever i frid och fröjd innan inkräktare kommer. En från var sida blir kära. Lätt en modern version av Disneys klassiker!

2010-01-07 @ 23:35:23
URL: http://vinkelvolten.blogspot.com
Postat av: Linnet

...om man hade sett Pocahontas så kanske man kunde se likheterna! :P Men den måste ha varit bättre än Pocahontas iaf!?

2010-01-09 @ 11:47:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0